Avtor: arhiv Objavljeno: 17. 09. 2009

Zaključek škofijskega postopka

Škofijski postopek je bil zaključen in zadeva poslana v Rim na Kongregacijo za zadeve svetnikov.

Zadnja seja s sklepnim podpisovanjem listin je bila 12. oktobra 2007. Tokrat so bili k njej povabljeni poleg g. nadškofa tudi člani stolnega kapitlja.

Slovesnost ob zaključku škofijskega del postopka je bila nato 20. oktobra 2007 v stolnici. Med slovesnostjo je bil zapečaten ovoj, v katerem je bil ves material, ki je bil potreben za nadaljevanje postopka v Rimu. Ta dogodek je zbudil v verni javnosti veliko veselja.

Postulator dr. Ivan Merlak s spremstvom je potoval s tem dragocenim tovoromv Rim v maju 2008. Ob obisku Kongregacije za zadeve svetnikov se jim je pridružil tudi kardinal dr. Franc Rode. Na kratko so predstavili osebnost nadškofa Vovka in potek škofijskega dela postopka za njegovo beatifikacijo ter zapečateno zadevo tudi uradno predali.

Ob velikem številu vloženih postopkov bo gotovo potrebno vsaj leto dni, da pride zadeva na vrsto in jo bodo delavci te Kongregacije skupaj s postulatorjem odprli in jo začeli pregledovati ter pripraviti za strokovno presojo ekspertom za zadeve svetnikov.

Za to naslednjo raven postopka je bil imenovan za postulatorja dr. Blaž Jezeršek, ki živi v Rimu in je tajnik Njegove eminence, kardinala dr. Franca Rodeta; dr. Ivan Merlak pa je istočasno imenoval za vice postulatorja, posebej za zadeve v Ljubljani.

Celotno besedilo o beatifikacijskem postopku je pripravil prelat Anton Slabe